Varme supper til den kolde tid

Sådan klarer du dig gennem vinteren med varm mad på budget

3 nemme supper med masser af vitaminer, som er perfekte til vinter

Den danske vinter er ofte kendetegnet ved koldt vejr og forkølelse, og derfor er varm mad og især supper ekstremt populært mad, når temperaturen falder, og vinteren melder sin ankomst. Og faktisk behøver en lækker suppe slet ikke koste en formue – du kan nemt lave et varmt måltid, rigt på proteiner og vitaminer uden, at pengepungen behøver være tom efterfølgende.

Hvorfor gør varmt mad os godt om vinteren?

Følgende er bl.a. gode grunde til at spise suppe:

  • Varm suppe = en varm krop
  • Et hurtigt (og ofte nemt) tilberedt måltid
  • Lav den præcis, som du ønsker med masser af forskellig topping
  • Vitaminer, vitaminer og atter vitaminer i de (ofte) sunde ingredienser
  • Billige ingredienser kan nemt bruges i en god suppe

Er du studerende, er der ingen tvivl om, at suppe er en oplagt måde at holde madbudgettet nede på, og er du på udkig efter andre råd til, hvordan du lever bedst muligt for din SU, kan du klikke ind på bedrestudieliv.dk.

Nem og fyldig gulerodssuppe

Det behøver ikke kræve mere end enkelte ingredienser at lave en lækker og fyldig suppe, so endda er til den sunde side. Se bare her:

  • 2 finhakkede løg
  • Olivenolie
  • 900 g. skrællede gulerødder i tern
  • 3 fed hvidløg
  • 2 tsk. koriander
  • 2 tsk. spidskommen
  • 1 tsk. paprika
  • 9 dl. hønsefond eller grøntsagsbouillon
  • 1 dl. kokosmælk

Løg og olie varmes i en gryde til løgene er bløde, hvorefter hvidløg, krydderier og gulerødder tilsættes. Også fond eller bouillon kommes i gryden, og det koges til gulerødderne er møre. Herefter blendes hele blandingen, og mere fond eller bouillon kan evt. tilsættes. Til sidst smages til med kokosmælk, salt og peber. Fuldend suppen med den topping, som du bedst kan li’.

 

Ærtesuppe på budget

Ærter er ofte forbundet med sommer, men på frost kan de bruges og findes hele året – og de kan danne udgangspunktet for en fantastisk suppe:

  • 2 finhakkede løg
  • 2 fed hvidløg
  • Olivenolie
  • 500 g. ærter
  • 500-600 ml. grøntsagsbouillon
  • 1 dl. piskefløde
  • 1 tsk. tørret timian

Løg, hvidløg og olie kommes i en gryde og varmes op uden, at løgene tager farve. Ærter og timian tilsættes, der røres rundt, og efterfølgende kommes bouillon i blandingen. Kog det hele i ca. 5-7 minutter og blend massen. Smag til sidst til med fløde, salt og peber. Voilá, en lækker suppe, som er nem og billig.

Spicy gourmetsuppe af hokkaido græskar

Hokkaido græskarets smag er fantastisk, og en suppe af grøntsagen har en lækker konsistens og er desuden præget af en følelse af ekstra luksus, når den ikke bare er god, men også er anderledes:

  • 1 hokkaido græskar
  • 4 fed hvidløg
  • 1 løg
  • 2 store gulerødder
  • 4 mellemstore kartofler
  • 1/3 hel rød chili skåret over på midten
  • 1 stor tsk. revet, frisk ingefær
  • 1 ½ dl. fløde
  • Olivenolie
  • 1 spsk. citronsaft
  • ½ tsk. spidskommen
  • Vand

Græskaret skylles, skæres midt over, renses for kerner og skæres i tern. Det samme gør gulerødder, kartofler, hvidløg og løg. Det hele kommes i en gryde med olie og varmes i ca. 1-2 minutter. Herefter hældes vand i til ca. 2/3 af grøntsagerne er dækket, og chilien lægges ovenpå sammen med ingefær og spidskommen. Med låg på kogens supper i 15-18 minutter, blendes og tilsmages med fløde og citronsaft samt salt og peber. En fantastisk lækker suppe på mindre end 30 minutter.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.